Niin mikä oli?

On kyse yhteiskunnasta, ei sukupuolesta

Vaikka nuori olenkin, olen syntynyt aikakautena, jolloin elämä oli erittäin mustavalkoista. Naiset olivat naisia, miehet miehiä, mustat mustia ja valkoiset valkoisia. Hyväksyn ja kannustan sitä, että kaikillä olisi samat oikeudet, ja pidän paljonkin moniarvoisuudesta. Muistan, kuinka ala-asteella sain peräti ala-arvoisen arvosanan muiden hyväksymisestä - kysyin miksi? - "No kun et hyväksy niitä ns. normaaleja." 

Tässä oli se puolustelu kannalleni, joka teille, jotka ovat enemmän valistuneita, saattaa olla hyvinkin radikaali. Aloittakaamme alusta. Lääketiede toteaa, että meitä on naisia ja miehiä, ihan sukupuolielimiemme mukaan. (Tämmöinen pieni toim. huom. seksuaalisuus on ihan oma asiansa.)  Sen jälkeen jos syvemmälle haluaa mennä, niin tulee geenit vastaan. Geneettisesti olemme joko naisia tai miehiä. Siitä tuleekin sitten se ensimmäinen ongelma vastaan. On ihmisiä, joiden geenit ihan puhtaasti sanovat, että he ovat F/M ja kuitenkin keho nyt on sattunut menemään aivan päin vastaiseen suuntaan. Tästä on esimerkiksi hyvä kirjoitus tässä: https://www.endocrineweb.com/professional/meetings/transgender-research-role-biology-gender-identity-development  (Huom! lähteet käytetty)

No mistä sitten on kysymys? Mielestäni identiteetti on osa montaa asiaa, sukupuoli on yksi näistä asioista. Kuitenkin olen nähnyt viimeaikoina mediassa melkoisen hysterian sukupuolesta. On kuulemma - mediaa jos uskoo - jopa 63 Sukupuolta! https://apath.org/63-genders/ Tämäpä jotakin! Kuitenkin ei meillä ole kun kahdet sellaiset vehkeet, jotka lapsia pystyvät keskenään saamaan. Joten mitä ihmettä? 

Ensinmäinen ajatus, joka mieleeni tuli, ei tälle foorumille sovi, mutta sanotaan poliittisesti korrektisti, että vaikka lumihiutaleet ovat kaikki uniikkeja, ei sillä aina suosiota saa, ja vaikka saisikin on se hyvin pinnallista. Lähinnä tulee mieleen, että tämä ei varsinaisen lääketieteen puolelle kuulu ollenkaan, vaan menee suoraan sitten psypolin puolelle - oletettaen, että heillä olisi resursseja hoitaa näitä. 

Mihin sitten päästään? No siihen tietenkin, että loppujen lopuksi on kysymys vain ja ainoastaan yhteiskunnasta. Siitä, että kun nuori Liisa leikkii autoilla ei tämä ole tarpeeksi "tyttömäistä" ja näin ollen ei niin sallittavaa, sama tietenkin kun pieni Sami leikkiikin nukeilla ja haluaa balettiin. Jos me yhteiskuntana hyväksyisimme tätä erilaisuutta, tätä ihmeellistä "Sukupuolihysteriaa" ei edes olisi olemassa. 63 sukupuolta, joista Lääketiede tunnistaa neljä. Naisen, Miehen, Transmiehen ja Transnaisen ja se siitä. 

Kun nämä opit iskostuvat jo varhain jää monta naispoliisia, palomiestä ja insinööriä ilman opiskelupaikkaa, saati edes sitä rohkeutta millä sitä hakisi, samoin käy monelle mies tanssijalle, leipoja-kondiittorille ja hoitajalle. On selkeät "Miesten ja naisten" urat, ja tyttöjen ja poikien leikit. Jos me yhteiskuntana antaisimme vain sen arvon sille mitä asiat ovat ja kuka ne pystyy tekemään, ei tätä ihme massahysteriaa edes olisi olemassa.. Vai menemmekö takaisin ajatusmaailmaan, jossa tämäkin hätähuuto on vain hullujen horinaa, että olisivat se uniikki lumihiutale tässäkin lumisateessa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

63 eri sukupuolta kuulostaa yllättävältä. Äkkipäätään luulisi, että sukupuolten lukumäärä olisi 2:n potenssi (esim. 64), joka saadaan kun jaetaan kahteen monella eri tasolla. Mutta tietysti saadaan toisenlaisia lukuja, jos joillakin tasoilla jaetaan vaikka kolmeen.

Luin pari vuotta sitten romaanin nimeltä "El Amante Lesbiano" eli Lesbo Rakastaja (ei siis rakastajatar). Siinä esiteltiin 16 eri variaatiota sen mukaan, että fyysisellä tasolla jaetaan ensin kahtia (mies/nainen), sitten toisella tasolla jaetaan taas kahtia seksuaalisen identiteetin mukaan (mies/nainen), sitten kolmannella tasolla jaetaan taas kahtia seksuaalisen suuntautumisen mukaan (sama sukupuoli / toinen sukupuoli) ja neljännellä tasolla... en nyt enää muista. Olikohan niitä variaatioita sittenkin vain 8? Vai oliko niin, että tuossa kolmannessa jaossa jaetaankin neljään sen mukaan, puhutaanko kohteen fyysiseen vaiko identiteettiin perustuvasta sukupuolesta.

Joka tapauksessa tuo romaani kertoi henkilöstä, joka oli fyysisesti mies mutta mielsi itsensä naiseksi ja lesboksi, eli tunsi seksuaalista vetoa naisia kohtaan.

Käyttäjän AnttoHautamki kuva
Antto Hautamäki

Hyvä kirjoitus! Nykyaikana ns. muotti tuntuu olevan erittäin tiukka monessa asiassa ja moni ongelma ratkeaisi, jos muotin tiukkuutta löysennetään.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «ja pidän paljonkin eriarvoisuudesta»

Tarkoittikohan kirjoittaja nyt varmasti eriarvoisuutta eikä moniarvoisuutta? Kunhan nyt aloin ihmettelemään, kun en ehkä koskaan ole nähnyt kenenkään sanovan kannattavansa eriarvoisuutta.

Sukupuoli on aivan loistava yleistys siitä, ketkä potentiaalisesti pystyvät lisääntymään kenenkin kanssa ainakin jossain vaiheessa elämää. Lisääntymiseen liittyvä käyttäytyminen vaikuttaa paljon myös tapakulttuurin häveliäisyyssääntöihin, kuten ketkä menevät mihinkin pukuhuoneeseen uimahalleissa häirintää välttääkseen. Ulkoiset tunnusmerkit ovat myös hyviä karkeita tuntomerkkejä esimerkiksi rikoksentekijää etsittäessä.

Käyttäjän Logoht kuva
Susanna Hyrkäs

Juu, moniarvoisuudesta on kyse :D Modaampa tuon samantien tuolta, ettei muuta hämmennystä synny. Aamuntuimaan kun aamukahvi vielä on kupissa tulee näitä sanavirheitä. Kiitos jälleen kun nappasit kyseisen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mielestäni sukupuolia on olemassa ainoastaan yksi, josta sitten on olemassa periaatteessa rajaton, mutta käytännössä maapallon väestömäärään rajautuva lukumäärä, erilaisia variaatioita.

Itse "opiskelin" silloin uutuutena opetussuunnitelmiin tuotua joukko-oppia kansakoulun ensimmäisellä luokalla vuonna 1969 ja siitä lähtien minulle on ollut päivänselvää se, että porukoita voi jaotella erilaisiin ryhmiin monilla eri perusteilla. Mikään ryhmittelyperuste ei kuitenkaan ole kaikkialle inhimilliseen järjestymiseen ulottuva matemaattinen aksiooma, siis edes se lääketieteeseenkin aikojen saatossa pesiytynyt käytäntö jaotella ihmiset lisääntymiselimistönsä perusteella kahteen eri leiriin...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"...on ollut päivänselvää se, että porukoita voi jaotella erilaisiin ryhmiin monilla eri perusteilla."
---
Puolalainen aforistikko muistutti:
- "Ihmisiä voi jakaa monin tavoin. Minä jaan heidät päihin ja ruumisiin", sanoi pyöveli.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ihmiset voidaan jakaa kahteen eri porukkaan: Heihin, jotka jakavat ihmiset kahteen eri porukkaan ja heihin, jotka eivät jaa.

...

Ihmiset voidaan jakaa 10 eri porukkaan: Heihin, jotka tuntevat binaarilukujärjestelmän ja heihin, jotka eivät sitä tunne.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olen minäkin nuori, -96 syntynyt, mutta minun kokemukseni on kaiketi ollut toinen. Jotenkin vain nykyään ainakin tuntuu, että maailma on jakautuneempi, mistavalkoisempi ja kova-arvoisempi kuin jotain 10 tai 15 vuotta sitten. Tai sitten silloin ei vain vielä tehty suurta haloota siitä onko joku mies vai nainen. Nykyään taas on jokin hirveä pakko jopa vääntää jopa tytöille ja pojille omat Kindermunat.

Ps. Geneettisesti olemme kaikki ns. yhtä sukupuolta, ainoastaan X ja Y -kromosomi määräävät hormonitoiminnan ja "vaelteleva" SRY-geeni genitaalit. Sukupuolirajan tiukka jakaminen miehiin ja naisiin on tieteen kannalta näennäinen ja turhankin karkea. Siksi pitäisi ennemmin puhua yhden sukupuolen erilaisista spektreistä kuin useista eri sukupuolista.

Käyttäjän Logoht kuva
Susanna Hyrkäs

No tähän vois sitten viitata, että ei se nyt ihan pelkästään sen X:än ja Y:n mukaan mene. Tai ei mene ihan noin helposti kuin mitä kuvailet: Kromosomit ei kuitenkaan tarjoa yhtään sen enempää lohtua, kirjallisuus sanoo; että miehellä on XY ja naisella XX kromosomit, mut mitenkäs XXY joka on melko yleinen poikkeavuus? tai X, XXX? vähemmän-nainen/supernainen? XYY? Kaikenlisäks noikin menee ristiin ja tiedetään naisia, joilla on hedelmöityshoitojen yhteydessä paljastunu, että onki XY kromosomit joka on sitte syynä miksei voi tulla raskaaksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuo ei kuitenkaan muuta sitä biologiaan pohjautuvaa kantaani, että sukupuolia on vain tasan yksi ja se mitä sanomme eri sukupuoliksi on tämän yhden sukupuolen eri spektrejä. X- ja Y- kromosomeilla on sitäpaitsi paljon pienempi merkitys näennäisen sukupuolen määräytymisessä kuin esität, esimerkiksi genitaalien kehityksen määrää SRY -geeni joka toimii kromosomeista riippumatta. On myös esitetty teoria (jolla ei tosin ole näyttöä) että näennäinen sukupuoli voi vaihtua ihmisellä myös elämän aikana.

Toimituksen poiminnat